esmaspäev, 17. november 2014

Gluteenivabad vegan-piparkoogid ehk mida siin enam oodata!



Eelmisel aastal ei leidnud ma sellist head ja talletamistväärt gluteenivabade piparkookide retsepti - kõigil oli midagi viga. Aga sel aastal leidsin selle ja õnnestus kohe! Natuke lisasin ja võtsin ära ja saingi oma selleaastase piparkoogiretsepti! Ilmselt olen vahepeal lihtsalt nii palju arenenud, et kogu köögistoimuv on minu jaoks lapsemäng juba (või siis ma olen õppinud leppima gluteenivabaduse eripäradega)! Tänan siinkohal oma õde, kes märkis, et pani oma taignasse mandlijahu ja tõesti, see oli üks asendamatu lisand! Peab tunnistama, et minu tulemus ei ole kindlasti nii kergesti voolitav kui üks harilik nisujahutaigen, aga pidades silmas, et tegu on ikkagi gluteenivaba taignaga, on see ikkagi suurepärane! Tegime koos lastega ja saime hakkama! Kui koogid juba elusana pannile olid jõudnud, oli edasine üks suur piparkoogipidu!

Mida vaja:

- 2 1/4 tassi gluteenivaba jahu (panin pooleks riisijahu ja glv kaerajahu)
- 1/2 tassi mandlijahu
- 3 tl piparkoogimaitseainet
- 1 tl vaniljepulbrit
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1/2 tl (roosi)soola
- 1 tass kookossuhkrut või muud pruuni suhkrut
- 100g sulatatud taimset rasva (nt kookosrasva)
- 1/4 tassi kookospiima


Kuidas teeme:

1. Sega kokku kõik kuivad ained, siis kõik märjad ained ja siis sega need ka veel kõik kokku.

2. Vormi taignast kaks vorstikest ja mässi toidukilesse. Hoia mõni tund külmas ja kui pärast on taigen liiga kõva või mure, mudi seda märgade kätega - niiskus teeb ta jälle taignamaks!

3. Pane ahi sooja 180 kraadi juurde. Rulli taigent jahusel laual nagu ikka. Väga õhukeseks seda siiski rullida ei anna, nii et tunde järgi.

4. Pane koogid küpsetuspaberiga kaetud pannile ja siis kuskil 8-9 minutiks ahju. Väga palju kauem ei ole mõistlik, sest siis hakkab juba maitse kannatama.

Sellest kogusest peaks saama 3-4 pannitäit - oleneb, kui palju taigent voolimise käigus "ära kaob". Mina tegin koos lastega ja loomulik kadu oli kuskil pannitäie piparkookide jagu taigent.


laupäev, 15. november 2014

Sulnis vegan sahvrisupp kikerhernestest, tomatitest ja kookospiimast

Tahtsin ükspäev kikerhernesuppi. Natuke otsisin ja leidsin selle. Ja see on tõesti-tõesti (veel ja veel)proovimistväärt! Mina sõin, lapsed sõid ja kui Martin oleks ka kodus olnud, oleks temagi söönud! See on selline meeldiv ja soojendav ja igati sügistalvine supp. Mida külmemaks läheb, seda rohkem tśillit lisa.



Mida vaja:

- paar spl oliivõli
- 1 hakitud sibul
- 2-3 küüslauguküünt
- 0,5 tl suitsutatud paprikapulbrit
- 0,5 tl magusa paprika pulbrit
- sool, pipar
- 1 spl palsamiäädikat
- 400g purustautd tomateid (purgis või päris)
- natuke (1 tl) suhkrut või muud magustajat (agaavisiirupit, näiteks)
- 0,5 tl tüümiani
- 1,5-2 purki konserveeritud kikerherneid
- 1 tass vett
- 3 spl pärmihelbeid
- tśillit maitse järgi


Kuidas teeme:

1. Kuumuta potis õli, lisa sibul ja küüslauk, natuke soola ja pipart ja kuumuta kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa paprikapulbrid ja kuumuta veel kuskil 30 sekundit. Lisa siis palsamiäädikas ja sega läbi. Siis lisa tomatid, magustaja ja tüümian, sega jälle. Ja siis lisa 1 purk kikerherneid, kookospiim ja vesi. Kata kaanega ja lase 20 mintsa podiseda. Siis võta tulelt ja lase natuke rahuneda.

2. Pane supike kannmikserisse. Mina kasutasin värskeid tomateid ja minu jaoks tundus supike natuke liiga vedel püreestamiseks, seega ma valasin enne natuke vedelikku ära. Aga see on maitse asi. Maitsesta - lisa pärmihelbed ja soola, pipart, kui on puudu.

3. Kui supp on püreestatud, vala see potti tagasi ja lisa ülejäänud terved kikerherned. Kui tahad rohkem, lisa terve purk, kui tahad vähem, siis lisa nii palju, kui heaks arvad :)

4. Kaunista tüümiani ja oliivõliga.




reede, 14. november 2014

Vegan banaanikeeks - igavesti Sinu südames



Seda keeksi olen ma teinud juba maeiteamituaastat. Minu retsept on siiani ühel väiksel rebitud märkmikulehel, mis on köögis kokaraamaturiiulis kindlas kohas. Selline püha värk on sellega. Ainult et ma olen siiani muutnud selle vaid gluteenivabaks ja nüüd siis proovisin ära, kuidas oleks see keeks lisaks veel loomsevabana. Ma pean ütlema, et ma jätsin täiesti süüdimatult retseptist välja kaks muna ja absoluutselt mitte midagi ei juhtunud. Keeks ikka sama ideaalne, kui mitte öelda, et ideaalsem veel, sest ükski loom ei ole ju asjasse segatud!
Lisaks oleme meie teinud nii, et valame pool valmissaanud taignast vormi ja siis teisele poolele segame 2-3 spl kakaopulbrit ja paar spl agaavisiirupit juurde, nii et valmib marmorkeeks!

Siin ta on.

Mida vaja:

4 dl gluteenivaba jahu (minul 2 dl glv kaerajahu (Provena) ja 2 dl riisijahu)
0,5 dl mitte väga peeneks purustatud mandleid või muid pähklilisi (nt kreeka pähkleid)
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
0,5 tl kardemoni
100g kookosrasva või muud rasvainet
1,5 dl tumedat suhkrut või 6-7 spl agaavisiirupit või 4 kuhjaga spl mett
2 dl kookospiima (Santa Maria tetrapakis)
3 purukstambitud banaani


Kuidas teeme:

1. Kuumuta ahi 180 kraadini.

2. Sega kokku kuivad ained (kui kasutad magustajana suhkrut, siis lisa see ka siin).

3. Sulata rasv ja sega kookospiima, agaavisiirupi ja banaanidega. Kui kasutad mett ja mesi on kõva, võid seda koos rasvaga pisut sulatada.

4. Sega kõik kokku, maitse, kas on parajalt magus (vastasel juhul lisa mett. Mulle sobis 4 spl ideaalselt) ja vala palmirasvaga määritud keeksivormi. Küpseta 50 minutit kuni tund - kuni tikk jääb kuivaks! Ja pean mainima, et see keeks ei jää üldse mitte kuiv, vaid selline meeldivalt (banaani)mahlane.

5. See on ikka väga hea.