pühapäev, 21. veebruar 2016

Ülimaitsev toorvegan apelsinitort



Toorvegantordid avastasin enda jaoks alles päris hiljuti. Esimese valmistasin rohkem kui pool aastat tagasi, kui ajakirja "Pere ja Kodu" vahelt  ühe põneva mustikakoogi retsepti leidsin.  See tuli tõeliselt maitsev. Vahepeal jäi katsetamine pooleli ja alles nüüd, kui ühes blogis toorvegan apelsintordi pilti nägin, tundsin, et pean seda valmistama.

Kui mõtlen tagasi oma lapsepõlve peale, siis meenub, et toona oli menüü üsna tavaliselt eestlaslik. Tavapäraselt olid meil laual erineval viisil tehtud kartul, riis, tatar ja makaronid koos isetehtud mittetaimsete kotletide ja pihvidega ning  hapukoorese tomati-kurgisalati ja mõne sooja kastmega. Ühepajatoit, omlett, supp jmt. Toit oli alati hästi maitsev.  Piim, muna ja jahu olid tihtipeale põhikomponentideks. Nii et ma ei osanud kunagi isegi ette kujutada, et pannkook seisab koos ilma muna ja piimata ning torte saab sisuliselt vaid puuviljadest ja pähklitest teha. Üllatus missugune!

See toorvegan apelsinitordi retsept pärineb veganmaailm.com lehelt. Tegin üsna palju retsepti järgi ja oli väga maitsev. Peamine erinevus on küll selles, et minu blenderiga jääb täidis selline kohupiimjas, mis on samuti hästi mõnus.

Mida on vaja?

Põhi:
  • 1/2 tassi kookoshelbeid
  • 12 datlit
  • kaks peotäit kreeka pähkleid
  • 1/3 tassi mandleid
  • 1 spl kookosõli
  • soovi korral peotäis rosinaid
  • 2 spl toorkakao pulbrit
Täidis
  • 250 g india pähkleid, mida on eelnevalt vähemalt 3 kuni 8 tundi vees leotatud.
  • 1/3 tassi agaavisiirupit
  • 0,3 tl ehtsat vaniljet (näiteks Biovegan vanilje)
  • 3/4 tassi kookosõli
  • 1,5 apelsini riivitud koor
  • 2,5 kooritud apelsini (eemalda ka koore all olev valge osa)
Kaunistuseks kasutada näiteks kreeka pähkleid, apelsinikoort ja kakaonibse


Kuidas teeme?


Põhi
  1. Purustan köögikombainis kõik põhja koostisained ja viimasena lisan kookosõli. Segu ei pea jääma täiesti sile ega ühtlane.
  2. Surun segu 20-25 küljelt lahtikäivasse eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud vormi.
  3. Asetan täidetud vormi külmkappi

Täidis
  1. Loputan vähemalt 3 tundi vees seisnud india pähklid.
  2. Lisan blenderisse vanilje, agaavisiirupi, apelsinikoore ja kooritud apelsinid.
  3. Alustan blenderdamist. Järk-järgult hakkan juurde lisama india pähkleid samal ajal pidevalt blenderdades.
  4. Sulatan kookosõli vesivannis (võib ka kuni 40 kraadises ahjus) ning lisan segu hulka aeglaselt niristades ja samal ajal edasi blenderdades.
  5. Blenderdan seni, kuni on moodustunud täiesti ühtlane ja sile mass, kus india pähkli tükke enam sees pole. Sellise konsistentsi saamine võib sõltuda ka blenderi eripäradest. Minul jäi kohupiima sarnasel tükiliseks.
  6. Valan täidise külmkapis seisnud põhjale ja tõstan tagasi kappi vähemalt 4 tunniks. Vajadusel võib tõsta ka sügavkülma, kuid ei tohiks lasta jäätuda. 


Enne serveerimist eemaldan vormi ääre ja kaunistan tordi kreeka pähklite ja apelsinikoortega. : )



pühapäev, 14. veebruar 2016

Maapähklivõi küpsised

Ostsin purgi maapähklivõid. Leidsin retsepti. Tegin küpsiseid.
Lihtne ja maitsev! Gluteenivaba ja vegan.


Vaja läheb:

1 tass (u 2,4 dl) maapähklivõid
1,5 dl roosuhkrut või 4 kuhjaga spl pehmet mett
vanilli
2/3 - 1 tassi kaerajahu (tegin 2/3-ga)
1 tl soodat
näpuotsaga soola
0,6 dl mandli- või riisipiima või vett


Kuidas teha?

Pane ahi 180 kraadi peale soojenema.

Sega kokku maapähklivõi ja suhkur/mesi.  Lisa ka vanill ja sega veel.
Katsetasin nii mee kui roosuhkruga. Mesi oli mul pehme (mitte vedel) ja 4 kuhjaga spl oli paras. Teisel korral tegin suhkruga ja panin seda 1,5 dl kuigi algses retseptis oli kirjas terve tassi täis- see oleks olnud liig.

Eraldi kausis sega jahu sooda ja soolaga. Nüüd lisa see segades maapähklivõile. Kui ained on segunenud lisa ka vedelik (mandlipiim või vesi). Sega ainult nii kaua kuni saad ühtlase taigna.
Kui kasutasin magustajana mett, siis piisas antud kogusest vedelikust. Suhkruga tehes lisasin mandlipiima rohkem, kuna taigen jäi liiga kuiv. Aga kui soovid muredamaid küpsiseid, siis piisab.

Tee taignast käte vahel pallikesed ja vajuta need kahvliga küpsetusplaadile laiaks. Küpseta kuni küpsised hakkavad jumet võtma (olenevalt nende suurusest natuke rohkem või vähem kui 10 min). Lase jahtuda.
Naudi!

reede, 12. veebruar 2016

Kinoa-kaerahelbe müsli

Valmistamise aeg: 15 minutit + 30 minutit ahjus
Kogus: umbes üks kilo, jagub ühe-kahe nädala hommikusöökideks
Maksumus: 12-15 eurot

Peale seda, kui olin võtnud veel mõnusalt soojast, vastvalminud müslist esimese suutäie koos jaheda kaerapiimaga, mõistsin, et poest ma müslit ega hommikusöögihelbeid tõenäoliselt enam ei ostagi. Nii maitsev oli lihtsalt. 

Esialgse retsepti leidsin Kinoatoitude kokaraamatust. Kinoa ehk tšiili hanemaltsa kohta on viimasel ajal väga palju kiidusõnu jagatud ja seetõttu otsisin ideid seda rohkem kasutusse võtta. Toitumisnõustajate veebilehel tutvustatakse kinaod kui valgurikast teravilja, milles leidub tavatult kõiki kaheksat asendamatut aminohapet ning vili on magneesiumi-, raua- ja kaltsiumirikas. Kinoa sisaldab ka vaske, tsinki ja fosforit ning B2 ja E-vitamiini.

Mida vaja?

  • 2dl kinoad
  • 2dl kakitud mandleid
  • 6dl täisterakaerahelbeid
  • 2dl kõrvitsaseemneid 
  • 2,5tl kaneeli
  • 2tl kardemooni
  • 0,5tl soola
  • 2,5dl agaavisiirupit
  • 1,5dl külmpressitud päevalilleõli
  • 3dl kuivatatud puuvilju või muid marju

Mõned kokaraamatus toodud koostisosad jätsin välja ja muutsin vastavalt enda eelistusele veidi ka koguseid.

Kuidas teha?

  1. Kõige pealt vala kinoa väiksemasse kaussi ja kalla peale kuum vesi. Vee sees pikemalt hoidma ei pea, nii et võib koheselt kinoa sõelal jooksva veel all ära loputada. Voolava vee all loputamine on oluline, sest seemned on kaetud kibeda saponiinikihiga. See on looduslik putukamürk, millega kaitseb taim oma seemneid lindude ja putukate ehk ärasöömise eest. Ükskord jäid mul need sammud tegemata ning kinoa terad jäid tõesi mõrkjamad ja samuti palju kõvemad.
  2. Seejärel vala mugavaks segamiseks piisavas suures kausis omavahel kokku kaerahelbed, mandlitükid, kõrvitsaseemned, kaneel, kardemon, sool ja loputatud kinoa. Sega kõik hoolikalt läbi. 
  3. Kuumuta potis koos õli ja agaavisiirup. Ära lase keema tõusta. 
  4. Vala soe siirup müslisegule ja sega kõik veel kord läbi.
  5. Laota segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Küpsetamise ajal lükka segu spaatli või lusikaga paar korda läbi ja jälgi ahjus toimuvat korralikult, sest siirupisegu võib kõrbema minna. 
  6. Seejärel lase müslil täielikult jahtuda ning alles siis sega juurde kuivatatud puuviljad ja marjad. 
  7. Serveeri taimse piimaga. Näiteks isetehtud kaerapiima ja värskete marjadega.
Mina eelistan jätta valminud müsli ja kuivatatud marjad-puuviljad eraldi anumatesse ning lisan neid iga kord juurde vastavalt eelistusele. Vahel viilutan juurde ka pool või terve banaani.


Soovituslik on säilitada müslit õhukindlas purgis, pimedas ja jahedas.

Algne retsept on raamatust Kinoatoidud

Head isu!

esmaspäev, 1. veebruar 2016

Värske ja värviline peedisalat

Peet on üks imeline juurvili, millest lisaks soojadele söökidele on võimalik valmistada ka imelisi salateid. Siin üks minu viimase aja lemmikutest, mis pärineb siit ja millele annab erilise suvise värskuse münt.



Mida vaja:

1,2 dl kinoat (ma olen selle enamikel kordadel isegi välja jätnud ja ei juhtu midagi:))
2,3 dl külmutatud sojaube
1 keskmine toores peet
0,7 dl mandlilaaste
1 keskmine või suur toores porgand
5 dl spinatit
1 avokaado

Kaste jaoks:
3 spl õunaäädikat
2 spl laimimahla
2 spl oliiviõli
1 spl värsket hakitud münti
2 spl mett
0,5 tl Dijoni sinepit
purustatud pipart

Kuidas teeme:

1. Keedame kinoa ja jahutame.

2. Teises potis ajame vee keema ja lisame sojaod ning keedame need ka pehmeks (u 5 minutit).

3. Röstime pannil mandlilaastud.

4. Lõikame peedi ja porgandi endale sobivateks tükkides (mina peedi riivisin ja porgandist tõmbasin koorijaga laastud).

5. Kastme jaoks segame kõik ained ilusti kokku.

6. Paneme salatimaterjalid kõik kaussi ja valame kastmega üle ning segame läbi. Soovi korral maitsestame pipraga.