pühapäev, 6. aprill 2014

Fantastiline õuna-banaani-tagurpidikook pisikese kookose ja üllatusrosmariiniga




Sel nädalal on mul kuidagi kohe retseptienergiakanal avatud. Hommikul ma juba tean, et täna tahan justtäpselt mehhikopärast oa-tomatisuppi ja siis lähen retsepti otsima ja leian mõned ja keedan nendest perele ühe kõigile sobiva supersupi kokku. Või siis, et täna tahan banaani-õunapirukat. Läksin, otsisin, leidsin. Küll oli mul aega vähevõitu ja esimene otsing ei andnud nüüd niipalju erinevaid ja põnevaid tulemusi, kui ma ootasin. Aga - Ragne blogi aitas mind seekord välja! Vabastasin koogi gluteenist ja loomsest, lisasin natuke kookost ja rosmariini (tunne tuli kohe selline. Eelmisel suvel tegi mu õde ühte õuna-martsipanikooki, kuhu lisas rosmariini ja see avaldas mulle sellist muljet, et alateadvus kaevas selle nüüd seoses selle koogiga välja (tänks, õde ja alateadvus!) ja pärast kõik rõõmustasid. Meie, muidugi, sõime pidupäeva puhul seda Lamuu kookosejäätisega. Aga tulevikus plaanin tulevikus soetatava jäätisemasina abil pühendada just sellele koogile ühe taimse jäätise. Võibolla siis näiteks jätaks koogist rosmariini välja ja paneks selle hoopis jäätisesse. Näiteks. Või siis kui ikka üldse ei raatsi, siis teen kookosejäätise.


 
Mida vaja:

4-5 keskmist õuna (nii et kuni kolmveerand vormist oleks täidetud)
1 banaan
4 spl mett, agaavisiirupit või roosuhkrut
1 spl tärklist
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni

0,5 sl tükkideks näpistatud värsket rosmariini
(või 0,5 tl kuivatatud rosmariini)

Kate:


1 dl gluteenivaba jahu (panin riisijahu ja glv kaerajahu pooleks)

0,5 dl kookoshelbeid
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g palmirasva kuubikuteks lõigatuna

2 spl roosuhkrut (panin indiaanisuhkrut, jäi mõnus karamelline)

väike peotäis mandleid jämedalt hakituna


Kuidas teeme:


1. Koori ja tükelda õunad ja banaan ja sega need mee, tärklise, kaneeli, kardemoni ja rosmariiniga. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud 20cm läbimõõduga koogivormi.

2. Katte jaoks näpi kõik koostisained omavahel kausis tükiliseks seguks ja pudista see õunte-banaanide peale.

3. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni kook on pealt kaunis ja kuldne.

5. Eriti soojalt soovitan seda nautida soojalt mingi jäätiselisega, sest see jubehästi sobib sinna kõrvale. Kui teen sobiva taimse jäätise, siis ausõna, lisan selle ka siia.

4 kommentaari:

  1. Üks minu lemmikkookidest :) Tõesti fantastilin! Aitäh Grete!

    VastaKustuta
  2. Olengi siin paar päeva mõelnud õunakoogi peale, aga pole viitsinud retsepti otsida. Suurimad tänud! Katsetan järgi.

    VastaKustuta
  3. Tõepoolest väga maitsev! Eriti just ahjust tulnuna jäätisega...mmm..

    VastaKustuta
  4. Kas palmirasva asemel võib ka kookosõli kasutada?

    VastaKustuta