esmaspäev, 4. november 2013

Õunakook krõbeda mandlikattega (muna- ja piimavaba)

Siin üks mõnus sügisene kook, mida võiks, mehe sõnul, tihemini teha.

Tegin selle retsepti järgi teist korda õunakooki. Kuna esimesel korral jäi kook minu jaoks veidi kuivaks või üksluiseks, siis tegin seekord veidi teisiti. Panin retsepti koos muudatustega siia kirja. Ühest varasemalt tehtud koogist jäi meelde mõnusalt krõbe mandlikate, mille sellelegi koogile lisasin - see tuleb nii hea, et on kiusatus röstitud mandlipuru niisama pealt ära süüa.




- kokku 7,5 dl jahu (panin pooleks täistera speltajahu ning öko nisujahu)
- 1,5 dl roosuhkrut (võib meega asendada)
- 2 tl kaneeli
- näpuotsaga jahvatatud kardemoni (soovi korral)
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soodat
- näpuotsaga soola
- 2,5 dl mandlipiima (või mõnda teist taimset piima)
- 1,25 dl magustamata õunakastet (panin beebi õunapüreed :), kui kumbagi poleks olnud, siis oleksin õuntest vedelama suhkruta moosi keetnud)
- 0,6 dl oliivõli
- 0,6 dl päevalilleõli
- 2 tl õunaäädikat
- 1 tl vaniljeekstrakti või -suhkrut
- 3 tassitäit (u 7,5 dl) puhastatud ja kuubikuteks lõigatud õunu (ma eemaldasin õuntel südamikud, kuid ei koorinud)
- peotäis rosinaid (soovi korral)
- 3 spl roosuhkrut
- 3 dl mandleid

Puhasta õunad ja lõika kuubikuteks, sega 3 spl suhkruga.
Sega suures kausis kokku esimesed seitse kuivainet.
Sega eraldi kausis vedelikud ning vanill. Kui kasutad suhkru asemel mett, siis sega see ka vedelike hulka.
Nüüd vala vedel segu kuivainete juurde ning sega ühtlaseks tainaks. Vala pool tainast lahtikäivasse koogivormi. Selle peale vala ühtlase kihina kõik õunatükid ning kata ülejäänud tainaga.
Mandlikatteks haki mandlid noaga peenemaks või kasuta selleks sobivat vahendit (ma tegin TW herb chopperiga), kuid ära neid päris peeneks jahvata (pigem las jääda suuremad tükid). Ja kata mandlipuruga kook.
Küpseta 175 kraadi juures 50-60 minutit. (Proovi kas puutikk jääb puhtaks, kui selle sisse torkad)
Enne lahti lõikamist lase paar tundi jahtuda.
Võta kõrvale tassike mõnusat taimeteed ja naudi!

1 kommentaar:

  1. Super kook!
    Proovisin mandlite asemel ka kreeka pähklitega, õlidest kasutasin oliivi- ja rapsiõli, õunamoosi asemel proovisin ka mustasõstra moosiga.

    VastaKustuta