esmaspäev, 10. veebruar 2014

Gluteenivaba talvine puuviljakook

See koogike mõlkus mul meeles juba mitu nädalat. Lõpuks tegin ära. Ja no head asja ju tasub oodata! See kook on tõesti puuviljadest pungil, mahlane, parajalt rammus ja maitsev!
Ettevalmistusteks kulus mul küll ca tunnike (ilma segamata, lapsed magasid!), kuid selle tasuks sain ka üsna suure koogi. Muidugi meie peres saab isegi see ühe päevaga otsa...
Idee potsatas ise Umami uudiskirjaga mu postkasti.




Koogi tegemiseks varu:

- 3 dl kastani-riisijahu või 1,5 dl maisijahu ja 1,5 dl riisijahu (ma panin hoopis 2 dl riisijahu + 1 dl maisitärklist)
- 2 dl mandlijahu
- 2 tl küpsetuspulbrit (või 0,5 tl soodat ja 0,5 tl sidrunhapet)
- 1 tl soodat
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 1,5 apelsini (1 apelsin koorida ja lõigata väikesteks tükkideks, poolikust pigistada mahl)
- 1 spl jahvatatud kaneeli
- 1 tl purustatud kardemoni
- 2dl (Demerara) roosuhkrut
- 150 g mett (või 3dl Muscovado suhkrut, nagu algversioonis)
- 4 muna
- 250 g võid
- 300 g puhastatud porgandit
- 300 g puhastatud õunu
- 1 suur peotäis hakitud sarapuupähkleid või pistaatsiapähkleid
- 4 peotäit kuivatatud puuvilju - panin rosinaid, aprikoose, datleid, ploome ja viigimarju


Võta üks SUUR kauss ja vahusta selles pehme või suhkru ja meega. 
Lisa ükshaaval munad, kogu aeg edasi vahustades.
Sõelu teise kaussi jahud, lisa küpsetuspulber ja maitseained ning sega läbi. 
Vahustatud massile sega juurde jahu, püreestatud porgandid ja õunad, apelsinitükid ja –mahl (kui tainas tundub niigi vedel, võib mahla lisamata jätta), pähklid ja kuivatatud ning leotatud puuviljad.

Pane segu küpsetusvormi (ca 26 cm läbimõõduga vorm). Minu vorm oli 23*32 cm. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Küpseta umbes 50-60 min. Kook on valmis, kui sellesse pistetud puutikk jääb puhtaks.
Kõige paremini maitseb jahtunult. 

1 kommentaar:

  1. See on nii hea kook, mahlane ja tõeliselt mõnus. 👍🏻😊

    VastaKustuta