neljapäev, 19. september 2013

Kakaone ja mahlane suvikõrvitsakook





See kook on meie sellesuvine lemmik. Mul näiteks ei olnud mingit plaani seda täna teha (eriti kuna ma olen praegu iga päev kooki teinud (ja sellest vähemalt pool ära söönud)), aga Maia päris tungivalt palus sokolaadikooki ja nii ta läks. Kuna ma tegin seda õhtul, siis ma seda veel päris ära süüa ei ole jõudnud. Homme ka päev ju.

Retsept pärineb Ragne blogist, mina muundasin selle piima-, suhkru- ja gluteenivabaks. Kuigi ma ostsin omale ka munaasendaja - prooviks või nii (see on selline spetspulber, mis koosneb erinevatest tärklistest ja mis veega segatuna peaks asendama muna. Päris okei on. Varsti jagan oma kahte õunakoogi retsepti ka, mille muutsin munavabaks. Kui lapsed lubavad ja ei riidle), siis täna läksin ikka muna teed. Millegipärast. (Nüüdseks olen ka munavaba varianti proovinud ja kook tuli sama suurepärane kui munaga!)

Aa, ja koogi leidsin muidugi tänu oma kuuele suvikõrvitsale, kes nurgas nutsid. Nüüd nutab neid viis ja pool.

Ained:

300 g suvikõrvitsat
1 dl kookosõli (või palmirasva või muud taimset rasva või suisa võid)
4 kuhjaga spl mett* või 6 spl agaavisiirupit (originaalis 175 g suhkrut)
200 g jahu**
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl kakaopulbrit
1 muna
2 sl kookospiima (originaalis hapukoor)



Teeme nii:

1. Riivime suvikõrvitsa (sisu ära eemalda).
Tähelepanek: riivi peenema riiviga, muidu jäävad sellised suured suvikõrvitsaribad, mis ei ole nii meeldivad kui väiksed ribad, mumeelest.
 
2. Pane kõik ained kaussi ning sega ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Mina kasutasin 20 cm läbimõõduga vormi, sest siis tuli kook sellise mõnusa paarisentimeetrise kõrgusega. Suuremas vormis jäi ta minu maitse jaoks pisut liiga õhukeseks.
 
3. Küpseta 180 kraadi juures u 30 minutit. Sisu peaks jääma natuke brownie-lik ja märg (issand, tahaks veel seda juba).
 
4. Ahjusoojalt suurepärane! Ilmselt võib nautida ka jäätisega - piimavältijad nt banaanijäätisega.

 
* Minul on selline pehme, aga mitte vedel mesi, mida saab ilusti kuhjaga võtta ja segada on ka mõnus.

**Mina kasutan tavaliselt segu erinevatest glv-jahudest. Tavaliselt on mul valikus riisijahu, glv kaerajahu, tatrajahu, maisijahu ja kartulitärklis. Neid ma siis kombineerin vastavalt tujule ja sahtli varustusastmele. Seekordne valik oli (umbkaudselt)75g glv kaerajahu (Provena, ostsin Prismast), 75g maisijahu ja 50g kartulitärklist.

5 kommentaari:

  1. Ma olen seda teinud ka muffinitena ja vahele pannud banaanitükke ja mustikaid - imelised! Küpsetasin kuskil 12-15 minutit 200 kraadi juures, nagu muffineid ikka.

    VastaKustuta
  2. Tegin seda ka muffinitena, lisasin veel paari spl jagu kookoshelbeid. Proovisin lisanditest nii banaani kui kirsse. Maitse oli väga hea ja selline märjavõitu tekstuur mind ka ei häirinud (kuigi mu meest vist natukene). Endale kavatsen küll veel teha.

    VastaKustuta
  3. Ma jätsin muna lihtsalt välja nüüd ja ikka tuli suurepärane! Nii et nüüdsest ka vegan!

    VastaKustuta
  4. Ja nüüd siis tegin sellest sügisese lemmiku nii: asendasin suvikõrvitsa tavalise kõrvitsaga, lisasin ühe apelsini riivitud koore ja kookospiima asendasin poole apelsini mahlaga. Nautige sellega sügist ja talve ja mina arvan, et miks mitte ka kevadet ja suve!

    VastaKustuta
  5. Uufff avastasin retsepti alles nüüd, kuna vanaema astus sisse kolme suure suvikõrvitsaga. No niiiii hea brownie tuli. Jätsin ka lihtsalt muna panemata kuna lapsel munaallergia. Sai ka rahus maiustada. Ja mis kõige parem- ainult üks kausike sai määritud. Suurepärane, lihtne, maitsev ja mõnus mahe. Aitäh.

    VastaKustuta