reede, 12. veebruar 2016

Kinoa-kaerahelbe müsli

Valmistamise aeg: 15 minutit + 30 minutit ahjus
Kogus: umbes üks kilo, jagub ühe-kahe nädala hommikusöökideks
Maksumus: 12-15 eurot

Peale seda, kui olin võtnud veel mõnusalt soojast, vastvalminud müslist esimese suutäie koos jaheda kaerapiimaga, mõistsin, et poest ma müslit ega hommikusöögihelbeid tõenäoliselt enam ei ostagi. Nii maitsev oli lihtsalt. 

Esialgse retsepti leidsin Kinoatoitude kokaraamatust. Kinoa ehk tšiili hanemaltsa kohta on viimasel ajal väga palju kiidusõnu jagatud ja seetõttu otsisin ideid seda rohkem kasutusse võtta. Toitumisnõustajate veebilehel tutvustatakse kinaod kui valgurikast teravilja, milles leidub tavatult kõiki kaheksat asendamatut aminohapet ning vili on magneesiumi-, raua- ja kaltsiumirikas. Kinoa sisaldab ka vaske, tsinki ja fosforit ning B2 ja E-vitamiini.

Mida vaja?

  • 2dl kinoad
  • 2dl kakitud mandleid
  • 6dl täisterakaerahelbeid
  • 2dl kõrvitsaseemneid 
  • 2,5tl kaneeli
  • 2tl kardemooni
  • 0,5tl soola
  • 2,5dl agaavisiirupit
  • 1,5dl külmpressitud päevalilleõli
  • 3dl kuivatatud puuvilju või muid marju

Mõned kokaraamatus toodud koostisosad jätsin välja ja muutsin vastavalt enda eelistusele veidi ka koguseid.

Kuidas teha?

  1. Kõige pealt vala kinoa väiksemasse kaussi ja kalla peale kuum vesi. Vee sees pikemalt hoidma ei pea, nii et võib koheselt kinoa sõelal jooksva veel all ära loputada. Voolava vee all loputamine on oluline, sest seemned on kaetud kibeda saponiinikihiga. See on looduslik putukamürk, millega kaitseb taim oma seemneid lindude ja putukate ehk ärasöömise eest. Ükskord jäid mul need sammud tegemata ning kinoa terad jäid tõesi mõrkjamad ja samuti palju kõvemad.
  2. Seejärel vala mugavaks segamiseks piisavas suures kausis omavahel kokku kaerahelbed, mandlitükid, kõrvitsaseemned, kaneel, kardemon, sool ja loputatud kinoa. Sega kõik hoolikalt läbi. 
  3. Kuumuta potis koos õli ja agaavisiirup. Ära lase keema tõusta. 
  4. Vala soe siirup müslisegule ja sega kõik veel kord läbi.
  5. Laota segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 175-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Küpsetamise ajal lükka segu spaatli või lusikaga paar korda läbi ja jälgi ahjus toimuvat korralikult, sest siirupisegu võib kõrbema minna. 
  6. Seejärel lase müslil täielikult jahtuda ning alles siis sega juurde kuivatatud puuviljad ja marjad. 
  7. Serveeri taimse piimaga. Näiteks isetehtud kaerapiima ja värskete marjadega.
Mina eelistan jätta valminud müsli ja kuivatatud marjad-puuviljad eraldi anumatesse ning lisan neid iga kord juurde vastavalt eelistusele. Vahel viilutan juurde ka pool või terve banaani.


Soovituslik on säilitada müslit õhukindlas purgis, pimedas ja jahedas.

Algne retsept on raamatust Kinoatoidud

Head isu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar