pühapäev, 21. veebruar 2016

Ülimaitsev toorvegan apelsinitort



Toorvegantordid avastasin enda jaoks alles päris hiljuti. Esimese valmistasin rohkem kui pool aastat tagasi, kui ajakirja "Pere ja Kodu" vahelt  ühe põneva mustikakoogi retsepti leidsin.  See tuli tõeliselt maitsev. Vahepeal jäi katsetamine pooleli ja alles nüüd, kui ühes blogis toorvegan apelsintordi pilti nägin, tundsin, et pean seda valmistama.

Kui mõtlen tagasi oma lapsepõlve peale, siis meenub, et toona oli menüü üsna tavaliselt eestlaslik. Tavapäraselt olid meil laual erineval viisil tehtud kartul, riis, tatar ja makaronid koos isetehtud mittetaimsete kotletide ja pihvidega ning  hapukoorese tomati-kurgisalati ja mõne sooja kastmega. Ühepajatoit, omlett, supp jmt. Toit oli alati hästi maitsev.  Piim, muna ja jahu olid tihtipeale põhikomponentideks. Nii et ma ei osanud kunagi isegi ette kujutada, et pannkook seisab koos ilma muna ja piimata ning torte saab sisuliselt vaid puuviljadest ja pähklitest teha. Üllatus missugune!

See toorvegan apelsinitordi retsept pärineb veganmaailm.com lehelt. Tegin üsna palju retsepti järgi ja oli väga maitsev. Peamine erinevus on küll selles, et minu blenderiga jääb täidis selline kohupiimjas, mis on samuti hästi mõnus.

Mida on vaja?

Põhi:
  • 1/2 tassi kookoshelbeid
  • 12 datlit
  • kaks peotäit kreeka pähkleid
  • 1/3 tassi mandleid
  • 1 spl kookosõli
  • soovi korral peotäis rosinaid
  • 2 spl toorkakao pulbrit
Täidis
  • 250 g india pähkleid, mida on eelnevalt vähemalt 3 kuni 8 tundi vees leotatud.
  • 1/3 tassi agaavisiirupit
  • 0,3 tl ehtsat vaniljet (näiteks Biovegan vanilje)
  • 3/4 tassi kookosõli
  • 1,5 apelsini riivitud koor
  • 2,5 kooritud apelsini (eemalda ka koore all olev valge osa)
Kaunistuseks kasutada näiteks kreeka pähkleid, apelsinikoort ja kakaonibse


Kuidas teeme?


Põhi
  1. Purustan köögikombainis kõik põhja koostisained ja viimasena lisan kookosõli. Segu ei pea jääma täiesti sile ega ühtlane.
  2. Surun segu 20-25 küljelt lahtikäivasse eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud vormi.
  3. Asetan täidetud vormi külmkappi

Täidis
  1. Loputan vähemalt 3 tundi vees seisnud india pähklid.
  2. Lisan blenderisse vanilje, agaavisiirupi, apelsinikoore ja kooritud apelsinid.
  3. Alustan blenderdamist. Järk-järgult hakkan juurde lisama india pähkleid samal ajal pidevalt blenderdades.
  4. Sulatan kookosõli vesivannis (võib ka kuni 40 kraadises ahjus) ning lisan segu hulka aeglaselt niristades ja samal ajal edasi blenderdades.
  5. Blenderdan seni, kuni on moodustunud täiesti ühtlane ja sile mass, kus india pähkli tükke enam sees pole. Sellise konsistentsi saamine võib sõltuda ka blenderi eripäradest. Minul jäi kohupiima sarnasel tükiliseks.
  6. Valan täidise külmkapis seisnud põhjale ja tõstan tagasi kappi vähemalt 4 tunniks. Vajadusel võib tõsta ka sügavkülma, kuid ei tohiks lasta jäätuda. 


Enne serveerimist eemaldan vormi ääre ja kaunistan tordi kreeka pähklite ja apelsinikoortega. : )



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar