laupäev, 8. veebruar 2014

Jooga eri ja puhas tervis: kurkumipiim ehk kuldne piim (haldi ka doodh)

Sellisest imerohust ei olnud ma enne mitte midagi kuulnud, kuni meie joogaõpetaja seda ükskord peale tundi meile kokku keetis. Põhimõtteliselt ravib see kõiki maailma haigusi ja toob maailmarahu. Igal juhul, sain Kõiketeadja Google´i ja selle joogatädi abiga targemaks ja kurkumipiim peaks tegema (saja muu asja hulgas) järgmiseid asju:
- ennetab vähirakkude teket
- puhastab maksa
- ennetab Alzheimeri teket
- alandab kolesteroolitaset
- turgutab immuunsüsteemi
- on üleüldse põletikuvastase toimega
Nii et see ülijook peaks külmal ja viirusterohkel ajal pidevalt pliidil podisema. Ja see pidi olema ka kõikide joogainimeste üks lemmikjookidest.



Tegin siis proovi ja segasin kokku ülallingitud joogatädi retsepti, nagu ikka, omapoolsete mugandustega (näiteks asendasin tavapiima taimsega). Kokku tuli selline päris okei jook, mille spetsiifiline maitse aga võibolla kõigile ei sobi (siis keskenduge juues lihtsalt kurkumi imelistele tervistavatele omadustele). Minu lapsed jõid ilusti kõik ära ja isegi abikaasa jõi pool tassi (!). Ja muidugi mina jõin ka ja nii juba mitmendat korda.

Sellega on aga selline lugu, et see kaunis kollane värv ei taha hästi maha tulla ei riietelt, tööpinnalt ega mujalt, kuhu seda pritsida. Nii et vanaema laudlinal pole tark serveerida (õnneks me ka ei teinud seda. Aknalaud sai natuke kollaseid täppe, aga millal meil enne midagi täppide vastu on olnud). Aa, ja samalt lehelt sain teada, et kurkumiga peaksid olema ettevaatlikud rasedad ja mingeid kindlaid ravimeid tarbivad inimesed (kui tekib kahtluseid, siis vaata järele).

Selle retsepti teeb imeliseks ka see, et siia ei pea lisama mingeid magustajaid (kui keegi teist just mingi ülemõistusemagusasõber ei ole), sest riisipiim ja kookospiim annavad juba ise joogile piisavalt magusa maitse! Kui aga teha tavalise piimaga, siis võiks ilmselt pärast mett lisada.

Kaks tassitäit kulda sisaldab:

- poolteist tassi riisipiima (vm taimset piima või tavalist piima, kes soovib)
- pool tassi või rohkem kookospiima (kuidas kellelegi meeldib)
- 1 tl kurkumipulbrit
- pool tl kardemoni
- jupp ingverit tükeldatuna
- pool tl vaniljepulbrit (seda musta puru)
- musta pipart*
- mingit kurjemat pipart (nt cayenne´i)

Soovi korral võib mingeid vürtse veel panna (mina panin pool tl hiina viie vürtsi segu). Ja kõiki aineid võib muidugi vastavalt maitsele veel lisada või hoopis koguseid vähendada, et saaks teie pere nägu.

* Pidi aitama kurkumi toimet parandada


Kuidas teeme:

1. Kuumuta pliidil piim ja lisa kurkumipulber. Sega ühtlaseks ja kollaseks:)

2. Lisa segule ülejäänud vürtsid ja kuumuta pliidil kuskil 5 minutit, et maitsed pääseksid esile.

3. Vala tassi, jahuta ja ole valmis paremaks inimeseks saama.

2 kommentaari:

  1. Tundub maitsev :) Kust riisipiima ja kurkumit hankida võiks?

    VastaKustuta
  2. Kurkum on lausa Santa Marial olemas (olen näind ainult klaaspurgis), aga leiab ka nt piprapoest! Ja biomarketis on isegi värske kurkum olemas (näeb välja nagu ingverilaps). Riisipiimad on olemas vist igas poes peaaegu. Nad vahel ei ole külmas ja asuvad kuskil tervisetoodete või sojatoodete juures. Ja tegelt võib vabalt ka tavalise piimaga teha!

    VastaKustuta