teisipäev, 3. detsember 2013

Parajalt vürtsikas läätse-lillkapsakarri kookospiimaga

Mina, kui üsna vähesoolase ja mahedamaitselise toidu sööja, otsustasin siiski ette võtta ja ära proovida ühe kergelt vürtsika karri. Kuigi algversioonis on ka kasutatud toidu iseloomustamiseks sõna "mahe", siis sellegi poolest vähendasin tuntavalt ingveri kogust ning tšilli jätsin üldse ära (sellist asja lihtsalt mul polegi). Ja sain enda jaoks täitsa parajalt vürtsika roa. Kes on indiapäraste toitudega harjunud, võib julgelt teha originaali järgi.


- 150 g punaseid läätsesid
- 5 spl õli või palmirasva
- 1 tl vürtsköömneid*
- 1 suur lillkapsas, väiksemateks õisikuteks murtud
- 1 hakitud keskmine sibul
- 50 g peenelt riivitud ingverit (panin u 25g)
- 6 peeneks hakitud küüslauguküünt
- 1 keskmine punane tšilli, seemned eemaldatud ja hakitud*
- 1 tl (värskelt)jahvatatud koriandriseemneid
- 1 tl (värskelt)jahvatatud vürtsköömneid
- 1/2 tl jahvatatud kurkumat
- 1 spl mahedat karripulbrit
- 400 ml kookospiima
- 200 g purustatud tomateid
- 1 spl laimi või sidruni mahla
- pihutäis värskeid koriandrilehti, hakitud*

* neid koostisosi mul polnud, kasutasin hoopis India Tikka maitseainet


Pane läätsed koos 450 ml külma veega väiksesse potti. Lase keema tõusta ja keeda madalal tulel vahepeal segades 15-20 minutit, kuni läätsedest on saanud paks püree. Kata kaanega ja tõsta kõrvale.

Kuumuta suure poti põhjas keskmisel kuumusel 3 spl õli, lisa 1 tl vürtsköömneid ja lillkapsaõisikud ning prae aeg-ajalt segades umbes 5 minutit kuni õisikutel siin-seal veidi kuldpruune täpikesi. Eemalda lillkapsas vahukulbiga taldrikule.

Lisa kuuma potti ülejäänud 2 spl õli ja 1 tl vürtsköömneid ning kohe kui seemned hakkavad särisema, lisa hakitud sibul. Keera kuumust veidi vähemaks ja prae 8-10 minutit kuni sibul on klaasjas ja magus, kuid mitte pruunistunud. Lisa riivitud ingver, hakitud küüslauk ja tšilli ning prae veel 2 minutit. Lisa jahvatatud koriander, jahvatatud vürtsköömned, kurkum ja karripulber. Prae 1 minut, lisa hulka kookospiim, purustatud tomatid ja lillkapsas. Keeda madalal tulel kuni lillkapsas on paraja pehmusega (u 10-15 minutit).

Sega läätsepüree ja sidruni või laimimahl karri hulka. Maitsesta soolaga. Keeda veel madalal tulel 2-3 minutit. Sega hulka hakitud värske koriander ja võta pott tulelt.
Serveeri (täistera)riisiga.

2 kommentaari:

  1. Väga mõnus karri, teen kindlasti veel. Jätsin välja vaid kurkumi ja koriandriseemned, mida kodus polnud ningi tšilli panin kuivatatud helvestena. Aitäh jagamast:)

    VastaKustuta
  2. Aitäh retsepti jagamise eest! Kuna ma pole eriline lillkapsa fänn, siis tükk aega kogusin hoogu, enne kui retsepti järele proovisin, aga väga-väga maitsev sai. Teen kindlasti seda veel ja veel.

    VastaKustuta