esmaspäev, 2. detsember 2013

Vürtsikas kõrvitsa-šokolaadikook (vegan)




See kook on muna- ja piimatoodetevaba ning vähese suhkruga. Usun, et kerge vaevaga ka gluteenivabaks muudetav. Retsepti leidsin välismaisest blogist, kuid kahjuks ei leia seda enam internetiavarustest üles, et viidata.
Algses retseptis oli ette nähtud koogi vahele panna ka viigimarjamoosi ning vegan võikreemi. Kuna see viimane mind eriti ei köitnud, siis otsustasin teha katteks lihtsalt kookoskoorest magusa kreemi, mis sobis sinna hästi. Mingisuguse kreemise asjaga soovitan kooki igal juhul süüa, sest paljalt on ta üsna kuivavõitu.
Kook sai huvitavalt vürtsika järelmaitsega ning mõnusalt kerge tekstuuriga. Ja kui tavalised šokolaadikoogid rohke muna ja võiga tekitavad pärast söömist väga raske tunde, siis selle puhul seda karta ei ole.

Vaja läheb:
- 85 g tumedat šokolaadi
- 3/4 tassi* kõrvitsapüreed
- 0,5 tassi vett
- 2 tl õunaäädikat
- 0,5 tassi rafineerimata roosuhkrut (asendasin meega)
- 2 tl vaniljeekstrakti
- 0,25 tassi õli
- 0,5 tl meresoola
- 0,25 tassi kakaopulbrit (võib asendada kaarobipulbriga)
- 1 tass jahu (1/2 spelta- + 1/2 nisujahu)
- 0,5 tl soodat
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl kaneeli
- 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
- 0,5 tl jahvatatud vürtsi
- 0,5 tl jahvatatud nelki (jätsin ära)
- 1/8 tl cayenne pipart

* 1 tass (cup) on u 2,4 dl

Kõigepealt sulata vesivannis šokolaad.
Keskmise suurusega kausis sega omavahel kõrvitsapüree, vesi, õunaäädikas, suhkur/ mesi, vaniljeekstrakt, õli ning meresool.
Suures kausis ühenda omavahel kakao- või kaarobipulber, jahu, sooda ja küpsetuspulber. Lisa maitseained ning sega läbi.
Kalla vedel segu kuiva juurde ning sega ühtlaseks, lisa sulatatud šokolaad.
Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ning õlitatud vormi ja küpseta 175 kraadi juures 35-40 minutit (või kuni puutikk jääb katsudes puhtaks).


Peale vahustasin mikseriga kookoskoorest (mitte -piimast), meest ja vürtsidest (kaneel, ingver, muskaatpähkel, vürts, cayenne pipar) kreemi.

1 kommentaar:

  1. Toon ära algses retseptis olnud võikreemi:

    Spiced Buttercream Frosting

    1/2 cup Earth Balance, buttery spread (vegan)
    1/4 cup Spectrum organice all-vegetable shortening
    2 cups powdered sugar
    1 Tablespoon vanilla bean paste or 2 teaspoons vanilla extract
    1 1/2 teaspoons cinnamon
    1/2 teaspoon nutmeg
    1 teaspoon ground ginger
    1/2 teaspoon ground all-spice
    1/2 teaspoon cloves
    1/4 teaspoon cayenne pepper
    1 Tablespoon non-dairy milk ( I used coconut milk)

    Place all ingredients in your mixer and whip the buttercream until very light. This buttercream is light in its spices but it has a perfect balance with the cake.

    VastaKustuta