kolmapäev, 12. veebruar 2014

Laualtkaduv vegan kakaokook vaarikatega ja PAKSU śokolaadiglasuuriga - sobib ka sõpradele!


Võibolla ükskord teen ka sellist kooki, mis ei sisalda kakaod, aga seniks jälle üks vaimustav śedööver! See on tegelikult üsna sarnane meie blogis olevale Tiina koogile. Aga kuna mõni asi on ikka teistmoodi ka (näiteks see kook ei ole keeksiliste sugukonnast, mõni koostisaine erineb ja peale käib ka glasuur) ja rohkem on uhkem, siis siin veel üks vegan kakaokook! Esimest korda järgisin retsepti, teisel korral olin juba julgem ja lisasin paar nüanssi, mis toimisid nii ilusti, et võtsingi nad kampa. Rohkem pole siin midagi öelda. Siin ta on.



Koogi jaoks läheb vaja:

1 1/4 tassi (u 3 dl) gluteenivaba jahu*
1/3 tassi kakaopulbrit
1 tl soodat
1/2 tl soola
1 1/2 purukstambitud banaani
6 spl agaavisiirupit või kuni tass suhkrut (või 4 kuhjaga spl mett) - maitse igaks juhuks!
1 tass sooja vett
1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat
1 tl burbooni vanilje pulbrit (see must puru ju)
1/3 tassi  rasvainet (pole vaja märkida, et kookosrasvaga tuli parim)
sorts konjakit (võimidagi)
peotäis-paar vaarikaid



Glasuuri jaoks läheb vaja:

6 spl agaavisiirupit või 1/2 tassi toorsuhkrut (või 4 spl mett, kes kasutab)**
4 spl kookosrasva või muud rasva
2 spl kakaopulbrit
1-2 tl burbooni vanilje pulbrit


* Seekord panin kuskil 125 ml glv kaerajahu, 125 ml riisijahu ja 50 ml kartulitärklist
** Proovisin kõigiga. Agaavisiirupiga ja suhkruga jääb glasuur nagu paks võie, mida on ilus määrida, aga meega jääb segu vedelam ja pigem kastmelaadne. Kõige mugavam oli ikkagi agaavisiirupiga, sest jäi ära see sulatamise osa, mis suhkruga vahel mikskipärast ei õnnestu.
 


Kuidas teeme:

1. Kuumuta ahi 175 kraadini.
 
2. Sega kokku kuivad ained nii et mingeid tükke ei jääks. Sega kokku banaan ja vedelad ained ja lisa kuivadele. Sega jälle väga hoolikalt (ma näen küll!). Kõige lõpuks lisa külmutatud vaarikad ja sega tasakesi. Või lihtsalt topi pärast vaarikad juba vormivalatud taignasse, et vältida nende purunemist, mis võib segamisel juhtuda.
 
3. Vala segu 20 cm läbimõõduga klaasist vormi (kuna peale tuleb hiljem valada glasuur, on selles kaunim serveerida) ja pane kuskil 25-30 minutiks ahju. Soovitan juba 25. minutil tikuga torkida ja kontrollida, kas valmis, et kook liiga kuivaks ei küpseks (kui ikka tiku külge midagi ei jää, võta välja!). Mina võtsin 27. minutil välja ja olin tulemusega väga rahul.
 
4. Lase koogil maha jahtuda (originaal käsib lausa 2 tundi jahutada. Mina ei jõudnud nii kaua oodata).
 
5. Valmista glasuur: Kuumuta väikses potis või pannikesel kõik ained. Lase pidevalt segades kergelt mulisema ja kahe minuti pärast võta pliidilt ära. Sega veel külmal maal ka viis minutit ja vala/määri siis koogile. 
 
6. Kaunista vastavalt soovile - mina sättisin (hooletult) ühte nurka kauni rosmariinioksakese. Olin rahul. Samas - kõik keskenduvad niikuinii koogile ja kesse pärast neid kaunistusi mäletab.
 

1 kommentaar:

  1. Kui teen topeltkoguses, siis kasutan sellist suurt piklikku ahjuvormi ja ahjus hoian kuskil 35 minutit! Just hakkan tegema :)

    VastaKustuta