kolmapäev, 20. november 2013

Veidi veinine vegan peedipüreesupp või moodne taimne püreeborś



Mari tuli meile jälle külla ja loomulikult tahtsime ka midagi süüa. Kätlin oli mulle eelnevalt peedisupiisu peale ajanud ja vastavas meeleolus ma guugeldama läksingi. Leidsin Epicuriose-lehelt sellise esmapilgul lihtsa ja tagasivaates üllatavalt maitseka püreeborśi. No ma võiksin selle iseloomustamiseks täiesti pingevabalt kasutada ka omadussõnu "fantastiline" või "ahhetamapanev". Oli hea ühesõnaga. Ja mis siin salata - koostisainetelaual seisev veinipudel tekitas imetavates emades muidugi ka parajal hulgal elevust nagu keelatud viljadel ikka tavaks. Muidugi me teeme seda suppi veel! :)
 
Mida vaja läheb
 
4 tassi köögiviljapuljongit
1 tass vett
3/4 tassi valget veini
3 spl oliiviõli
poole sidruni mahl
1 tass sibulatükke (originaalis śalottsibulat)
3 suurt peeti (u 4 tassi kuubikuid)
1/2 tassi kuubikuteks lõigatud porgandit (meie panime kaks porgandit)
4 spl värsket estragoni (või 1-2 spl kuivatatud)
1 spl soola (himaalaja sool)
1 spl värskelt jahvatatud musta pipart
Kuidas teeme
 
1. Kuumuta pannil oliivõli hästi tuliseks, lisa sibulakuubikud ja keera tuli keskmiseks. Küpseta sibulaid korralikult (võid ka lausa pruuniks ja krõbedaks lasta).
 
2. Lisa peedi- ja porgandikuubikud ja küpseta neid koos sibulatega 5 mintsa neid pidevalt segades. Peedikuubikud võiksid olla võimalikult väikesed - sellest oleneb kui kaua pärast supiga aega läheb, sest väiksemad ju ometigi pehmenevad kiiremini!
 
3. Lisa puljong, sidrunimahl, vesi, vein ja maitseained. Pean lisama, et meie estragoni ei leidnud ei kapist, ei poest. Guugeldasime siis, et millega me seda asendada võiksime ja leidsime siit lehelt, et selleks sobiks apteegitill. Ja et igal eeskujulikul imetaval emal on kapis apteegitillitee, saigi mure kiire lahenduse. Tegin teepakikesed katki ja lisasin supile kolme pakikese sisu. Töötas.
 
4. Keera kuumus põhja ja lase supikesel keema tõusta, seejärel keera kuumus madalamaks ja lase 30-40 mintsa simmerdada :) (no podiseda, aga ingliskeelne laen tundub meie meelest isegi toredam), oleneb sellest, kui suured on peedikuubikud ja kui ruttu nad pehmenevad.
 
5. Kui peet on ilusti pehme ja krõmpsuvaba, lase supil veits jahtuda ja siis topi blenderisse. Ilmselt pead ka sina suppi mitmes jaos püreestama, sest suppi saab palju ja blenderid on väiksed. Aga sellest pole midagi.
 
6. Tõsta supike kausikestesse ja kaunista näiteks ürtidega või oliivõliga. Kui sa piimatooteid ei pelga, võid ka jogurtit või hapukoort peale panna - nii saad sellise harjumuspärasema maitsega püreeborśi.
Meie sõime kõrvale veel Mahemarketi krõbedaid toorleibasid. Aga nende supi kõrvale, kes gluteeni tarbivad sobib kindlasti imeliselt ka mõnus ja soe kodusküpsetatud leib.
       

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar